Je hebt de buren uitgenodigd om komend weekend te komen barbecueën. Je hebt al het vlees, vis en groenten in huis gehaald en bent klaar om de fik erin te gooien. Je hebt alleen nooit eerder een BBQ aangestoken. Hier zijn verschillende manieren voor die afhankelijk zijn van het type barbecue die je hebt en het type vlees dat je wilt grillen. Zo kan je qua brandstof kiezen voor houtskool of briketten. Hiernaast kan je voor het aansteken van de BBQ kiezen voor aanmaakblokjes of aanmaakwokkels. Deze moeten ook vlam vatten, wat veilig kan door het gebruik van een gasbrander.
Als je een houtskool barbecue hebt, begin je altijd met de keuze tussen houtskool of briketten. Deze zorgen voor de brandstof voor de barbecue. Het is voor beide typen brandstof belangrijk dat je ze droog houdt; bewaar ze dus op een droge plek van de grond af. Er zijn een aantal factoren van belang wanneer je een keuze gaat maken tussen de twee varianten van brandstof. Hieronder lees je per brandstof de voor- en nadelen en de afhankelijke factoren, zodat je een gerichte keuze kunt maken.
Houtskool:
Briketten:
Een gasbarbecue heeft zijn eigen instructies qua aansteken. Er zijn hierbij een aantal stappen die je moet volgen:
1. Voordat je een gasbarbecue aansteekt moet je altijd de deksel openen
2. Vervolgens open je de kraan op de gasfles en draai je daarna ook de knop van de brander open
3. Houd de ontstekingsknop ingedrukt totdat je hoort dat het gas ontbrandt en de BBQ aangaat
4. Vergeet niet om even te controleren of de barbecue daadwerkelijk aanstaat. Dit doe je door je hand ongeveer 10 centimeter boven de barbecue te houden en te voelen of er hitte vanaf komt
5. Als die eenmaal aanstaat kan je de barbecue gemakkelijk op de gewenste temperatuur zetten door de regelknop aan de zijkant. Reken ongeveer 25 minuten om de gasbarbecue zijn maximale hitte te laten bereiken
Veel mensen zijn een minder grote van barbecueën door de rook die erbij komt kijken, dit is natuurlijk zonde van het lekkere etentje. Wanneer je een tuin hebt is het enkel vervelend, maar wanneer je een balkon hebt is de rook zelfs asociaal voor de buren. Er zijn gelukkig een aantal manieren om rook te verminderen. Zo moet je altijd zorgen voor een goed brandend vuur door schoon hout te gebruiken dat goed gedroogd is, dit rookt veel minder. Hiernaast zorgt vet in het vuur voor meer rook. Je kan een aluminium bakje gebruiken om daar het vette vlees in te grillen, dit voorkomt vet in het vuur.
Net als de keuze tussen de brandstof is er ook nog een keuze voor hetgeen waar je de houtskool of briketten mee aansteekt. Hiervoor zijn namelijk aanmaakblokjes en aanmaakwokkels. Er zijn twee soorten aanmaakblokjes; witte en bruine blokjes. Witte blokjes zijn vaak gemaakt van chemische materialen en kunnen veel stank meebrengen. Bruine blokjes zijn gemaakt van geperst hout en karton, deze zijn geurloos en niet giftig. Aanmaakwokkels zijn gemaakt van houtschaafsel gedrenkt in was en komen in de vorm van rolletjes. Wokkels branden lang en hard en zijn bijna geur- en rookloos.
De aanmaakblokjes of wokkels aansteken wordt hartstikke makkelijk en veilig door het gebruik van een gasbrander. Door de vlam van 1300 graden vatten de aanmaakblokjes of aanmaakwokkels snel vlam. Een gasbrander blijft werken tot windkracht 9, zo krijg je de barbecue in weer en wind aan. Kenmerkend voor een gasbrander is dat je hand veilig blijft vanwege de gebogen hals. De vlammond staat namelijk een kwartslag naar voren, hierdoor kan je makkelijk de knop indrukken met je duim, terwijl de vlam van je vingers af gaat branden. Gasbranders hebben een grote gastank, waardoor je de hele zomer kunt blijven barbecueën! Hiernaast kan je de gasbrander ook prima gebruiken om een heerlijke crème brûlee te branden of vuurwerk aan te steken tijdens oud en nieuw.